Naša konoba je mala i jednostavna, ukupno proizvodimo oko 12 tisuca litara godišnje. Sva vina radimo od vlastitog grožđa, nemamo vanjske enologe ni stručnjake, oslanjamo se samo na vlastito iskustvo i okusne pupoljke. Niti jedna berba nije ista, pa se tako i prilagođavamo u procesu proizvodnje. Ne bojimo se jakih crnih vina ni tanina - na kraju krajeva to i je jedna od glavnih karakteristika naših prostora i ne treba se pokolebati trendovima. Za odležavanje koristimo francuske i slavonske barrique bačve, a Di Mare nakon hrasta odležava i u boci. Imamo malu arhivu za vlastite potrebe za koju od svake berbe sačuvamo nekoliko boca koje otvaramo kad god se prilika ukaže.
dingaČ
Lokalitet Dingač pruža uvjete za rađanje najkvalitetnijeg grožđa plavca malog, a također je i prvo zaštićeno vinorodno područje u Hrvatskoj. Osim mukotrpnog rada potrebnog za obrađivanje strmih površina, naši vinogradi u Dingaču prosječno rađaju samo pola kilograma grožđa po trsu pa je svaki grozd zaista dragocjen.
Alkoholna fermentacija odvija se na kontroliranoj temperaturi od 22-25°C i traje 10ak dana. Nakon zadnjeg pretoka, Dingač ne filitriramo već vino odležava 12 mjeseci u slavonskim hrastovim bačvama.
Suho crno vino, punog tijela, tamne rubin boje s notama suhog voća (šljive, smokve), pekmeza od višnje i naznakom čokolade. Intenzivan i dugotrajan okus zrelog voća s uravnoteženim taninima i dugim završetkom.
Poslužiti na 18°C sa jelima od crvenog mesa, zrelim sirevima ili tamnom čokoladom.
L'amour
L’amour je vino napravljeno od sorte marselan i zasad je jedino takvo vino u Hrvatskoj. Marselan je manje poznata francuska sorta kojoj popularnost tek sada raste, a nastala je križanjem cabernet sauvignona i grenachea. Ovu sortu karakteriziraju sitne bobice sa tvrdom kožicom koja daje jarku boju, a niske tanine.
Marselan fermentira 10ak dana na temperaturi do 24°C. Nakon pretoka, vino odležava 24 mjeseca u francuskim barrique bačvama. Ime L’amour i plesačica na etiketi inspirirani su Bizetovom operom Carmen, a plesačicu je nacrtala akademska slikarica Petra Matković - kći.
Suho crno vino punog tijela, intenzivne rubin crvene boje sa armomama crvenog voća, najviše zrele trešnje. U ustima voćan, umjereno jak sa mekanim taninima i osjetnom svježinom.
Poslužiti na 18°C sa mesnim jelima.
Kušanje naših arhivskih L’amoura pokazalo je da ovo vino ima izvrstan potencijal za starenje.
di-mare
Di Mare je kupaža 70% Dingača i 30% Marselana, a nastaje ručnim prebiranjem grožđa obje sorte kako bi se osigurala najviša kvaliteta. Vino zatim odležava 24 mjeseca u novim francuskim baricima i također ne prolazi kroz process filtracije. Prvi put je proizvedeno 2017. godine i za njega smo dobili brončanu medalju na Decanter World Wine Awards. Ovo vino također je napravljeno 2019. i 2021. godine – od svake berbe samo 400 - 600 boca. Di Mare ne radimo svake godine nego samo kad uvidimo da bi berba mogla biti nadprosječna. Probrani Marselan je potentan i mekan, daje Dingaču dio svoje voćnosti i svježine, čineći ovo vino većim od zbroja svojih dijelova.
Suho crno vino, punog tijela, džem od trešnje i šljive, naznake začinskih aroma. Zreli tanini, izrazito dug i kompleksan aftertaste.
Poslužiti na 18°C sa jelima od divljači, crvenim mesom ili zrelim sirevima.
Ovo vino ima izvrstan potencijal za starenje u boci, a čep koji koristimo bi trebao izdržati barem 10 godina.
plavac bArrique
Plavac Barrique odležava 12 mjeseci u slavonskim barrique bačvama. Koristimo mješavinu starijih i novih bačava da izbjegnemo prevladavanje hrasta, uglavnom u omjeru 50-50, ovisno o berbi. Ovo je naše najraširenije vino, i predstavlja vrhunsko vino od plavca malog sa svim pelješkim vrlinama, a ipak za zub lakši od potentog Dingača.
Crno suho vino punog tijela, Rubin ljubičaste boje, ugodnog mirisa s aromama višnje i tamnog voća te začinskih nota i aroma vanilije. Na okus vino je toplo i mekano sa srednje izraženom svježinom i fino izraženim taninima.
Poslužiti na 18°C sa mesom sa žara ili drugim jelima od crvenog mesa.
g r k
Ova sorta grožđa potječe iz drevnih vremena i prema legendi je prvi put donesena na ove prostore od strane Grka otkud ime i potječe. Naši nasadi grka nalaze se na Pelješcu, nekoliko kilometara od Potomja. Grk fermentira na temperaturi do 15 °C, a maceracija traje 6 sati. Ovo vino se puni kao svježe bijelo vino, bez starenja u bačvama.
Blijedo slamnato žute boje, arome citrusa i breskve. Lagano i osvježavajuće u okusu s primjetnom mineralnošću i blagom svježinom.
Najbolje poslužiti na temperaturi od 8-12°C, sa školjkama, škampima i oboritom ribom.
p r o s e k
Prošek je tradicionalno desertno vino dobiveno sušenjem grožđa iz Dingača na prozračnom tavanu. Sušenje traje 4 tjedna, nakon čega je grožđe slatko i skoncentrirano, nalik na grožđice. Grožđe prošeka mora se gnječiti nogama jer je presuho za strojnu muljaču. Od 100 kilograma grožđa dobije se tek 10 ak litara prošeka.
Nakon fermentacije prošek odležava 24 mjeseca u 100 litrenoj hrastovoj bačvi.
Na okus suhe šljive i smokve, začini. Bogata i sirupasta tekstura, aftertaste dug i sladak.
Poslužiti na temperaturi 18°C sa plavim ili zrelim sirevima